Novela od Stanca


Marin Držić: Novela od Stanca
Likovi:
Stanac- vlah, seljak iz stočarskog zaleđa Dubrovnika
Mladi Dubrovčani: Vlaho, Miho, Dživo Pešica
Maskari: vile, vlah

Prvi prizor:
Vlaho susreće Mihu. Opominje ga što se ne javlja jer ga je mogao probosti. Govori mu da skine masku (bilo je vrijeme karnevala). Vlaho pita Mihu kako je uspio pobjeći od kuće, budući da mu otac brani izlazak. Miho govori da je rekao ocu da ide spavati zatim je pričekao da svi odu spavati. Obukao je štitnike, stavio kacigu na glavu i mač za pojas. Nakon toga se niz konopac spustio na ulicu dok je njegov otac uvjeren da on spava. Vlaho ga razumije i kaže da su njihovi očevi zaboravili da su i oni nekad bili mladi. Kaže kako se moraju paziti zapovjednika noćne straže. Miho kaže da se posere na njih jer se samo drže Placa, a ostale su ulice „sigurne“. Zatim pripovijeda Vlahi kako je došao neki Vlah te kako nije našao prenoćište pa se naslonio na fontanu pokraj zidina i spava. U grad je došao da proda kozu sir i maslo. Miho nagovara Vlahu da mu naprave spačku o kojoj će se pričati. Uto netko dolazi. Miho na talijanskom govori: „kume, javi se!“
Drugi prizor:
Javlja se Dživo. Oni ga  početku ne prepoznaju, ali kada ga prepoznaju zovu ga da sjedne s njima. Dživo priča kako su ga trojica skoro ubila. Miho ne obraća pažnju na to već pita Dživu zašto izgleda k'o seljak. Dživo ne daje odgovor nego ih poziva da odu nekom Vlahu napraviti spačku. Vlaho se sjeti da bi mogli ići onomu kraj fontane. Daje Dživu svoj ogrtač s kapuljačom kako bi sakrio vlašku odjeću.
Treći prizor:
Dživo prilazi Stancu. Stanac mu pripovijeda kako je sinoć došao u grad, ali ga nitko, ni mlad ni star, ne htjede primiti tako da ovdje počiva. Voda iz fontane mu je prijateljica, a kamen postelja. Iako mu se spava ne smije zaspati jer se boji razbojnika koji su u to vrijeme bili česta pojava. Prvotna namjera mu je bila odmah sve prodati i vratiti se. Pita Dživu tko je on i odakle dolazi. Dživo mu se predstavlja; govori da je iz gradića Gocko u istočnoj Hercegovini. Govori da je bogati trgovac goveda, jer na taj način želi impresionirati Stanca koji je siromašan seljak s rijeke Pive. Za sebe kaže da spava oprezno, ne daje na veresiju, ne žuri nikome biti jamac, ne prodaje navrat-nanos, jer ima vremena da postigne pravu cijenu. Stanac za njega kaže da je čestit i dobre pameti. Misli da je on mislilac. Dživo govori da nije uvijek bio tako mlad i pametan, već glupi starac, ali kad je došao u Dubrovnik sve se promijenilo. Stanac ga upita da li se pomladio kao da prvi put nije dobro čuo. Dživo kaže da je bio bradat i sijed. Počinje pričati priču. Kaže da je došao u Dubrovnik na Ivanjdan (blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, najduži dan. Dan posvećen čarolijama, kresovima…) Kako bi stekao starčevo  povjerenje, Dživo pripovijeda kako mu se to dogodilo baš na istom mjestu i u isto vrijeme gdje je sada Stanac. Zaspao je, a probudilo ga je zvuk igre i pjesme. Otvorio je oči i vidio vile kako izlaze iz vode. Bile su četiri. Prva ga je uhvatila za ruku, druga mu se poklonila, a treća ga je pozvala da vodi kolo. Četvrta mu je dala da pije vodu, jer će na taj način dobiti razum s kojim će postati slavan. On se napio, primio drugu (koju naziva jabukom) za ruku i vodio kolo. Imena su im bila: Perlica (biser), Kitica, Pavica, Propumanica (Mirisnica). Glavna je bila Pavica. Vile su ga odvele u svoje dvore i hranile ga slasticama. Onda mu je otpala brada i koža postala mlada. Žena ga nije prepoznala, te ga nije htjela. Stanac  ga pita jeli ju je zbog toga istukao, na što Dživo ponizno odgovara (Seronja). Time se ponovno prilagođava Stančevom primitivnom mentalitetu. Dživo se  predstavlja kao Dugi nos. Pomlađuje se od trave koja rađa ljeti i zimi. Govori Stancu da će sutra moći vidjeti vile, a prva će kod sebe imati travu. Stanac bi se pomladio zbog njegove žene, jer je između njih dvoje velika razlika. Dživo mora ići zbog svoje drage. Dok se opraštaju upozori Stanca da će ga vile možda večeras posjetiti.
Četvrti prizor:
Mladi razgovaraju međusobno. Vide kako maskari polaze na pir. Njih će iskoristit za vile. Žele smisliti što bolju šalu kako bi nasamarili jadnog starca.
Peti prizor:
Stanac doziva vile. Daje im kompliment kako nitko nije lijep kao one. Uto dolaze maskari obučeni kao vile.
Šesti prizor:
Vila govori Stancu da se digne i napije kako bi se pomladio. Prvo ga žele pretvoriti u magarca pa u pticu, zatim u paklenu napast tj buhu. Svakim prijedlogom nije bio zadovoljan pa ga vile upitaše što želi biti. Stanac im odgovara da mu je žena mlada, a on star i kada bi došao kući mlad, njoj bi to bilo zadovoljstvo. Zatim ga vile zovu da vodi kolo.
Sedmi prizor:
Vile zovu maskare da s njima vode kolo. Stancu zapovijedaju da ne igra s njima, već će stajati sa strane i promatrati tko najbolje pleše. Nakon što su završili vile daju maskarama da zažele želju. One da bi zafrkavali Stanca kažu da im podari mladost, jer nikada ne bi stajali sa strane jer zbog starosti ne mogu plesati. Stanac na to traži vile da ga pomlade. Vile im daju upute. Stanac ne smije progovoriti dok mu one ne kažu. Dok govore, svežu mu ruke i ostrižu bradu. Nakon što osjeti da je to bila varka Stanac doziva u pomoć. Kaje se što je bio budala i povjerovao „vilama“.

Primjedbe

  1. PREVIŠE INFORMACIJA,LOŠE RAZVRSTANO

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što bi ti promijenio/la u vezi razvratavanja? Podkrijepi dokazima svoj komentar

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Dubravka

Hamlet